Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztató-ban foglaltakat.
Kategóriák / Termékek

3 ökölszabály - Koi és tavi halak tartására

2024. 03. 29. 00:00:00 Gallai István

Akár most ismerkedsz a koi-tavakkal, akár már több éve élvezed a tavat, érdemes tudni három alapvető ökölszabályt, amelyek segítenek egy egészséges élőhely kialakításában és fenntartásában uszonyos barátaid számára. Azt akarjuk, hogy a halak boldogok legyenek, és a vízi kertészkedés élménye a lehető legélvezetesebb legyen. Ha megismered halaid alapvető szükségleteit, már jó úton haladsz!

1. A halaknak tiszta vízre van szükségük

A tó vizének mindig tiszta illatúnak és tisztának kell lennie. Esetenként a víz zöld színű lehet a lebegő algák miatt, vagy enyhén barna a tanninok miatt. Az algák tavasszal várhatók, amikor a növények még nem erősödtek fel a szezonra. Amint a növények felnőnek, megerősödnek, több tápanyagot fogyasztanak a vízből, így kiéheztetik az algákat a túléléshez. 

A napsütötte helyeken lévő tavakban nagyobb az algásodás, de ez enyhíthető, ha a tó felszínét tavirózsákkal vagy lebegő növényekkel, például vízi salátával és vízi jácinttal árnyékoljuk.

Ne feledd, hogy az algák nem feltétlenül rosszak, egészen addig, amíg egészséges mennyiségben található meg a vízben. A tavi halak megeszik az algákat a tó szikláiról, ezért jó, ha van egy kis zöld cucc. A túl sok alga csúnya lehet, de különféle vízkezelésekkel ma már tökéletesen megfékezhető, és szinten tartható a teljes szezonban .

Ha halat szeretnél tartani, elengedhetetlen, hogy a tó megfelelő szűréssel rendelkezzen. A mechanikus szkimmer az első védelmi vonal a nem kívánt törmelék, például levelek és gallyak eltávolítására a víz felszínéről. Ha a tóban hagyják elpusztulni, a szerves anyagok egy sor vízproblémát okozhatnak, amelyek megbetegíthetik a halakat, és az algavirágzást is serkenti. A szkimmerben található a szivattyú is, amely keringeti a vizet és segíti a tó levegőztetését. A szkimmerrel szemben egy biológiai szűrő van elhelyezve, hogy létrehozza a vízesés kezdetét. Ez a szűrő baktériumok segítségével bontja le a tóhulladékokat, kevésbé káros vegyületekké alakítva azokat, amelyek vízinövény-műtrágyaként működhetnek.


2. Egészséges létszámú halpopuláció fenntartása

Az egyik titka annak, hogy a tó vize kiegyensúlyozott és egészséges maradjon, a halpopuláció létszámát kontrol alatt tartani. Természetesen csábító, ha sok színes koi- és tavi halat található meg a kertitavunkba, de mindenképpen kerülnünk kell, hogy túlzsúfoljuk a tavat.

 A túl sok hal felesleges hulladékot hoz létre a tó vizében, ami viszont vízminőségi problémákat okozhat, túlterheljük a vizet. 

Általános szabály, hogy a tavi halaknak 40 liter vízre van szükségük hosszuk minden cm-ként. Tehát egy 40 cm hosszú halnak 400 liter vízre van szüksége. Ha öt 10 hüvelykes hala van, akkor a vízi kertjében legalább 500 gallon víznek kell lennie. 
Ne feledje, hogy halai növekedni fognak, ezért az elején ügyeljen arra, hogy a tóban inkább kevesebb hal legyen.

3. A halak megfelelő táplálása

A koi és más tavi halak természetes forrásokkal, például algákkal és rovarokkal táplálkoznak, de hasznukra válik az elkészített, minőségi haleledel, például az Coppens Pond Pellet vagy bármely más márkájú tavi hal eledel. Csakúgy, mint a többi állateledel, nem minden haleledel egyenlő. Olyan élelmiszert szeretne keresni, amely kiváló minőségű fehérjét, valamint stabilizált multivitaminokat és probiotikumokat tartalmaz.

Mindíg csa annyit etess a halakkal, amennyivel három-öt perc alatt elfogy a vízfelszínről. Nyáron naponta kétszer etetheted őket, de tavasszal és ősszel csak naponta egyszer. Ügyelj arra, hogy egyáltalán ne etesf a halakat, miután a tó vízhőmérséklete 10-fok alá esik.
 
A koi és a tavi halak tartására vonatkozó három alapvető szabály betartása segít biztosítani, hogy uszonyos barátaid szilárd alapot kapjanak a növekedéshez és a fejlődéshez. Órákon át nézheted, ahogy a színes koi és aranyhalak úszkálnak a tó körül, ide-oda suhanva a tavirózsa alátétek alatt
 

Tartalomhoz tartozó címkék: Tavi halak