"Szép lassan lecsendesedik a kertben minden, a fák elkezdik hullajtani leveleiket, így a tó szempontjából most a falevelek jelentik az elsőszámú veszélyt, így mielőtt gondosan lefednénk a tavat lombfogó hálóval, előtte el kell végeznünk az alábbi fontos lépéseket, amivel felkészítjük a tavat a télre!"
Ősszel elkezd az időjárás lehűlni, így fel kell készítenünk a tavat, és a halakat a télre! Vannak, akik már most elkezdik csökkenteni a takarmányozás mennyiségét, vannak, akik még ilyenkor is rendesen etetik a halaikat, sőt, kihasználnak minden etetési alkalmat, hogy elegendő tartalékot tudjanak a halai képezni, mielőtt a víz hőmérséklete elérné a 10 °C-ot, amikor abba kell hagynunk az etetést, mert a halak anyagcseréje elkezd lelassulni, és már nem képesek feldolgozni az elfogyasztott takarmányt!
A halak most több hónapig nem fognak enni, mindenki úgy gondolja, hogy most kell őket jól beetetni, hogy legyen miből átvészelni ezt az időszakot. Az igazság az, hogy ez az elmélet csak az agyunkban létezik, nem kell többet etetni azért, hogy áttudják vészelni a telet. Éppen elegendő lesz nekik a napi 1 etetés, hiszen a télen lelassult anyagcserével, vermelnek a tó alján, nem használnak fel energiát.
Az Őszi takarítás, nem csak a téli időszakot teszi biztonságosabbá halaink számára, de a tavaszi indulást is nagyban befolyásolja, hiszen a tó alján szüntelen gyűlik, halmozódik a szerves anyag, amit időzített bombaként bomlik a vízben, így egy évben kétszeri alkalommal minimum el kell végeznünk!
1. Tófenekéről távolítsuk el a faleveleket!
Engedjünk le annyit a tóból, hogy letudjuk halászni az aljáról a belehulló faleveleket, elhalt növényeket, hogy ne rohadjanak a vízben, mert ezzel mérgező gázok fognak felszabadulni, és ha ez, akkor fog tetőzni, amikor megérkeznek a fagyok, és a vízfelszín elkezd hártyásodni, akkor komoly veszélynek tesszük ki a halakat! Ne rizikózzunk!
2. Távolítsuk el az algákat, és mossuk le a köveket!
A kövekről, a csobogó – vízesés környékéről, a tó oldalfaláról távolítsuk el az algákat, lehetőleg a lemosott algamaradékokat is pumpáljuk ki a tóvízéből, mert ez is terhelni fogja a vizet, ha benne hagyjuk!
3. Vágjuk vissza a Nádat, tavirózsát!
Vágjuk vissza a nádat a vízfelszíne felett 10-15 cm-re. Azért kellennyit ráhagyni, mert még nőni fog a vegetatív időszakban valamennyit, és gondolnunk kell a madarakra, és egyéb kisebb élőlényekre, akiknek menedékként szolgálhat ez a kis nád tő, amit meghagyunk!
Vágjuk vissza a Vágjuk vissza a tavirózsáinkat is tő közélettől úgy 10-15 cm-re. A teljes hosszúságon elfogja dobni a tavirózsa a levél és virágszárakat, ezért nem hagyjuk a vízben ezeket a részeit a növénynek, mert ezek is szintén a vízben bomlanának le, de tavasszal újra vízfelszínre törnek, ne ijedjünk meg, és legfőképp ne vigyük bel térben, mert nyugalmi időszakra van szükségük!
Ha vannak trópusi növényeink, akkor ezeket homokba tesszük, felengedjük vízzel, sötétben tartjuk őket!
4. Adjunk sót a vízhez!
A vízhez adjunk sót, (1000 L/1 kg), különösen ősszel, és a halak problémamentesen túlélik a téli hónapokat. Sózzunk gyakran az ősszel, egyszer tisztítás után, majd közvetlenül a szivattyú és a szűrőrendszer leállítása előtt is.
5. Fedjük le a tavat lombhálóval!
Visszatöltjük a tavat vízzel, majd lehalásszuk a benne maradt apró növényi hulladékokat is, majd a tavat teljes egészében lefedjük lombfogó hálóval, hogy megakadályozzuk a további falevelek felhalmozódását a tóban!