Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztató-ban foglaltakat.
Kategóriák / Termékek

Te is egy boldog macska gazdája vagy?

2024. 01. 15. 07:28:41 Molnár Eszter

Alapvetően a kutya és a macskatartás között a legnagyobb különbség a visszajelzésekben van. A kutyatartás olyan, mint a gyerekkori barátságok, amikben feltétel nélkül, bármelyik pillanatban tudunk örülni a találkozásnak, és az együtt töltött percek szinte mindig örömmámorosan telnek. 


Ezzel szemben a macskatartás olyan, mintha életünk legnagyobb szerelmét egy testbe gyúrták volna a házsártos anyósok mintaképével. Egyszer bújós, szerető összepillantásokkal teli, máskor pedig csak ítélkezés, panaszkodás és karmolászás jár. Ez a kiszámíthatatlanság teszi imádnivalóvá ezeket az állatokat, viszont időnként kétségeket ébreszthet bennünk, hogy vajon tényleg boldog-e a kis kedvencünk. Ebben a cikkben eloszlatjuk a kételyeket, és megmutatjuk, mik azok a jelek, amikből egyértelműen tudhatod, hogy boldog a cicád.

 

Dorombolás

Ezzel a jelenséggel nagyon sok mindent össze lehet kötni, így érdemes megfigyelni, hogy milyen állapotban adja ki a cica a doromboló hangokat. Alapvetően a nyugodt és elégedett macskákhoz szoktuk kötni a dorombolást, pedig valójában akkor is előfordulhat ez, ha fájdalmat éreznek, vagy nyugtatják magukat. Éppen ezért érdemes mindig megfigyelni a kontextust is. Ha a napfürdőzés közben laposakat pislogva doromboló cicát látunk, az szinte biztosan egy boldog és egészséges állatra utal.

Dagasztás

Dagasztásnak hívjuk, amikor a cica az első mancsait ritmikusan váltogatva nekinyomja egy tárgynak vagy személynek, miközben a karmait is kicsit kiereszti. Ez olyan elfoglaltság, amit azután sem vetkőznek le, hogy az anyjuk melléből szívták a tejet. Felnőtt korukban is kizárólag akkor csinálják ezt, amikor biztonságban és kényelemben érzik magukat, nem ritkán dorombolnak is mellé.

 

Napirend

A boldog macskáknak kialakult napirendjük van, és igyekeznek ezt velünk is mindenáron betarttatni. Jeleznek, amint késik az etetés idő, vagy ha nekik nem tetsző irányba változik az étrend, és ne feledkezzünk meg a szundikról sem. Egy felnőtt macska akár 20 órát is képes szunyókálni egy nap, de azt rendszerint ugyanazokban az időszakokban teszi. Ha azt vesszük észre, hogy a macskánk olyan időpontban is ébren van, amikor általában aludni szokott, akkor érdemes rá kicsit jobban odafigyelni, nehogy ez valamilyen betegség tünete legyen, vagy esetleg stressz-reakciók lépjenek fel.

Ápolt megjelenés és higiénia

A macskák, ha emberek lennének, igazán piperkőc termtéseknek tartanánk őket. Nem elég a fent említett óriási mennyiségű alvás, az ébren töltött idő akár felét is tisztálkodással tölthetik. Ez minden egyedre jellemző az egyéniségüktől függetlenül, így ha a kedvencünk bundázata ápolatlan, vagy például a füle nem mindig tiszta, az valamilyen betegség tünete is lehet. 

A macskák tisztaságmániája az alomhasználatban is megmutatkozik. Kivétel nélkül mindig az alomra végzik a dolgukat, és ha ettől eltérés van, az többnyire valamilyen rendellenességre fog utalni. A kisebbik rossz a stressz vagy a szorongás, ugyanis ennek a forrását megszüntetve a probléma is elmúlik. Az is lehet azonban, hogy valamilyen fertőzés, vagy egyéb húgyuti megbetegedés lesz a háttérben, ezért ha szokatlan helyeken találkozunk váratlan és kellemetlen “meglepetésekkel” , érdemes felkeresni az állatorvost is.

Testbeszéd

Ugyan a macskák igazán titokzatosak, esetenként akár mogorvák is tudnak lenni, ha figyeljük őket, a testbeszédük nagyon sok mindent elárul. A lassú pillantások, amik még a legromantikusabb filmek szerelmes jeleneteit is felülmúlják, egyértelműen megmutatják, hogy mennyire boldog cicával nézünk szembe.

Az is igazán beszédes, hogy hogyan fekszik le a macska a környezetünkben. Ha látszik rajta, hogy teljes kényelembe helyezi magát, már egy jó jel, de amikor a hasát is felénk fordítva nyújtózik, és hagyja is magát ezen a ponton megsimogatni, az a teljes bizalom jele.

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Macska